política

Només 17 municipis de Balears tenen clar qui els governarà

El PSOE amb més de 225 regidors ha aconseguit el màxim històric de socialistes als ajuntaments

Nom%C3%A9s+17+municipis+de+Balears+tenen+clar+qui+els+governar%C3%A0

El pas per les urnes de diumenge passat ens deixa 17 majories absolutes als 67 municipis de les Balears. 6 del Partit Popular, formació que allà on guanya ho fa amb molt d’avantatge. 4 són d’altres partits com GISCA a Sant Llorenç des Cardassar. 3 majories absolutes són per al PI i 3 per a MÉS per Mallorca. El PSOE en va aconseguir 1. La governabilitat de la majoria d’ajuntaments està pendent de pactes.

El mapa de Mallorca s’ha tenyit de vermell. El PSOE ha guanyat terreny a Palma i a la part forana de Mallorca amb 13 majories simples i 1 d’absoluta. Ha registrat el màxim històric de regidors socialistes municipals. Un triomf sense pal·liatius, sobretot a feus clau com Calvià, amb 10 regidors, Inca (9), i Marratxí i Algaida, amb 6. A Artà i Lloseta amplien distància de la resta de partits. Llucmajor serà més difícil de governar. El PSOE ha guanyat per 26 vots els populars i empaten a 5 regidors.
A Menorca, l’esquerra governarà per tot excepte a Alaior i Es Migjorn Gran. I a Eivissa, els socialistes governaran a Sant Josep de sa Talaia i a Vila després de la revisió de vots. A Formentera han tret 5 regidors per darrera de Gent per Formentera i Sa Unió.

Les alegries al PP les ha tornades a donar Alaior, Escorca, Estellencs, Santa Eulària des Riu i Sant Joan de Labritja, però sobretot els que s’han convertit en els dos feus hegemònics dels conservadors: Campos i Santanyí, que amb 10 regidors per hom revaliden la majoria absoluta, fins i tot han incrementat el nombre de vots i tendran per primera vegada dues batlesses. Recuperar Sant Antoni de Portmany, es Migjorn Gran, Alaró, Selva i Sineu han estat les sorpreses agradables en ser les llistes més votades. A la resta de pobles, però, perden gairebé la meitat dels vots i a Santa Eugènia possiblement perdran el govern.

En l’escenari general de desinflada per a MÉS, han aguantat a Esporles, Llubí i Santa Maria del Camí, mentre que Manacor ha repetit el major nombre de vots per reeditar el pacte amb el qual va arrancar la legislatura passada i que nomes va durar 5 mesos, per mor de la moció de censura presentada pel PP, el PI i Independents de Porto Cristo.

El Pi continua imbatible a Ariany, Banyalbufar, Costitx i Sencelles. També ha guanyat a Petra i Porreres amb els quals haurà de pactar i té la clau d’ajuntaments com Alcúdia i Andratx on ha estat més votat el PSOE i el PP respectivament sense majoria absoluta.

La irrupció de VOX no ha estat la que esperava la formació però aconsegueix 16 regidors, després d’entrar a Palma, Marratxí, Calvià, Llucmajor, Inca, Felanitx, Campos, Bunyola i Alcúdia.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Podem i MÉS rebutgen la darrera oferta del PSIB per formar Govern

Els socialistes els ofereixen dues conselleries i algun càrrec unipersonal

Els socialistes de Maó es queden amb Serveis Socials i règim interior

Ara Maó gestionarà per primera vegada Festes, i continuarà amb Educació i Medi Ambient

Rosa Maria Bestard assegura que tindrà en compte MÉS a l’Ajuntament de Campanet

La socialista aposta pel diàleg i els acords puntuals per governar durant els propers 4 anys

El GOB exigeix eliminar dues places turístiques obsoletes per cada nova plaça

Els ecologistes acorden un seguit de mesures per reclamar-ho als nous governs