X

Més de 200 morts després d’una sèrie d’explosions a hotels i esglésies a Sri Lanka

El Govern del país ha decretat l'estat d'emergència i la Policia ha imposat el toc de queda amb efecte immediat davant el temor a nous atacs

21/04/2019

Més de 200 morts després d’una sèrie d’explosions a hotels i esglésies a Sri Lanka

Foto: EFE

Ascendeix a més de 200 persones mortes i 450 ferides en la cadena d’explosions ocorregudes avui,  en el Diumenge de Pasqua més sagnant a Sri Lanka, després d’una sèrie d’explosions simultànies en quatre hotels, un complex residencial i tres esglésies, on nombrosos fidels celebraven una de les grans festivitats cristianes.

El nombre de morts arriba ara a 207 i el de ferits a 450, ha afirmat el portaveu de la Policia de Sri Lanka, Ruwan *Gunasekara, en una roda de premsa a Colombo.

Després de les vuit explosions, el Govern ha decretat l’estat d’emergència i la Policia ha imposat el toc de queda amb efecte immediat davant el temor a nous atacs.

Totes les explosions han ocorregut a les 8.45 hores (2.30 GMT) en almenys tres hotels de luxe a Colombo i també en un església de la capital, una altra en Katana, a l’oest del país, i la tercera en Batticaloa, a l’est de l’illa, segons ha informat a l’agència Efe el portaveu de la Policia de Sri Lanka, Ruwan Gunasekara. Els hotels de luxe on s’han registrat les explosions són el Kingsbury Hotel, el Shangri-La i el Cinnamon Grand Colombo, tots ells ubicats a la capital.

“Per favor, manteniu la calma i no siguau enganats per rumors”, ha assegurat el president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, en un missatge a la nació, en un país on han estat freqüents els xocs comunals com a reacció a successos violents. El Ministeri d’Educació ha anunciat el tancament de tots els col·legis del país demà dilluns i dimarts.

Les autoritats espanyoles han demanat als ciutadans que es trobin a Sri Lanka que “extremin les precaucions” després dels atemptats. En un tuit, l’ambaixada espanyola a l’Índia demana seguir, en tot moment, les indicacions de les autoritats locals i evitar desplaçaments innecessaris:

El primer ministre del país, Ranil Wickremesinghe, ha encapçalat una reunió d’emergència amb alts comandaments de les forces de seguretat i altres membres del Govern, entre ells el ministre per a les Reformes Econòmiques i la Distribució Pública, Harsha de Silva, que ha donat detalls de la trobada a Twitter. De Silva ha reclamat a més “calma” i “actuar amb responsabilitat”, al mateix temps que s’ha mostrat commocionat pel que havia vist després de visitar diversos llocs atacats.

“Escenes horribles. He vist membres amputats escampats per tots costats. Equips d’emergència estan desplegats íntegrament en tots els punts. (…) Hem portat moltes víctimes a l’hospital, esperem haver salvat moltes vides”, ha relatat el ministre:

Imatges difoses pels mitjans locals mostren la magnitud de l’explosió en almenys una de les esglésies, amb el sostre del temple semidestruït, enderrocs i cossos escampats mentre la gent tracta de socórrer-los.

Els fidels celebraven avui el Diumenge de Pasqua, el dia més important dins dels ritus de la Setmana Santa.

Els atacs contra minories religioses a l’illa s’han vingut repetint en el passat, els darrers de rellevància en el 2018, quan el Govern va haver de declarar l’estat d’emergència després que es produïssin enfrontaments entre musulmans i cingalesos budistes amb dos morts i desenes de detinguts.

A Sri Lanka la població cristiana representa el 7,4%, mentre que els budistes són el 70,2%, els hinduistes són el 12,6% i els musulmans el 9,7%, segons dades del cens de 2011.

No obstant això, atemptats d’aquesta magnitud no havien tingut lloc a Sri Lanka des de la guerra civil entre la guerrilla tàmil i el Govern, un conflicte que va durar 26 anys i va finalitzar el 2009, i que va deixar, segons dades de l’ONU, més de 40.000 civils morts.

21/04/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris