Marilles reclama que els pressupostos vetllin per la conservació del fons marí

Tots els projectes de la Fundació estan finançats per entitats estrangeres; una holandesa i altra suïssa


La Fundació Marilles reclama al Govern que destini part dels pressupostos generals a la conservació del fons marí de l’arxipèlag. Una de les zones més ben conservades de la Mediterrània, ja que es conserva tal com estava el medi marí de la Península, fa 80 anys.

Tot i el bon estat de conservació, en les darreres dècades 9 espècies s’han extingit a les Balears i 78 més estan en perill. La Fundació recalca que el problema és per la manca de finançament i la poca coordinació que hi ha entre els diferents agents implicats. Per això, demanen a les administracions i entitats privades que hi destinin doblers.

Des de la creació de l’entitat (el 2018), Marilles ha posat en marxa 11 projectes diferents per uns 270.000 euros. Tots ells finançats però per dues fundacions de fora; la Fundació Adessium, que és holandesa, i la Fundació Mava, que és suïssa. El director de Marilles, Aniol Esteban, valora positivament que part de l’ecotaxa es destini a cartografiar la posidònia però explica la necessitat d’un pressupost permanent. “El que necessitam són uns pressupostos estructurals que ja incorporin la conservació del medi marí anualment. L’ecotaxa ens pot servir per innovar i fer projectes pilot però no podem hipotecar l’ecotaxa únicament i exclusivament a coses que ja haurien d’estar incorporades dins el sistema de despesa pública” ha remarcat Esteban en la presentació de l’informe d’activitat del 2018. Esteban ha recordat que les principals pressions que pateix la mar balear són el canvi climàtic i la pesca recreativa i professional.

Per enguany, Marilles en duplicarà el finançament. Hi invertirà 650.000 euros per diversos projectes. Entre els quals, elaborarà un informe d’estat de la Mar Balear, ja que actualment no hi ha informació sobre si la conservació del fons marí millora o empitjora. Aquest informe que serà anual i recollirà informació de tots els centres de recerca sobre la contaminació de l’aigua per plàstics o l’estat de la posidònia, entre altres qüestions.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Un incendi a Sant Antoni calcina una caravana i 3.000 metres de matoll baix i canyes

També ha quedat cremada una caravana, sense que cap persona s'hagi vist afectada de manera considerable

El Mallorca B es jugarà l’ascens contra el Las Rozas

El partit de tornada es disputarà a Son Bibiloni

La neteja viària tampoc està assegurada durant Sant Joan

Els treballadors de l'empresa FCC, encarregats de donar el servei de neteja, reclamen un nou conveni laboral

Ciutadella no podrà complir amb el Pla Director de les festes, pel que fa al dispositiu policial

Les negociacions entre policies locals i ajuntament de Ciutadella continuen sense acord