eivissa

“Lloguers que s’enfilen a preus astronòmics a Vara de Rey desplacen el comerç a l’extraradi”

Al centre de la ciutat d'Eivissa més d'una jubilació ha suposat el tancament de negocis que no casen amb la globalització

%22Lloguers+que+s%27enfilen+a+preus+astron%C3%B2mics+a+Vara+de+Rey+desplacen+el+comer%C3%A7+a+l%27extraradi%22

Al centre de la ciutat, més d’una jubilació dels negocis de tota la vida ha suposat, en els darrers anys, el tancament definitiu. Les petites empreses no acaben de casar amb la globalització. “La transformació del teixit comercial està motivat per l’alt preu dels lloguers”, s’enfilen a preus astronòmics, la pujada de les vendes a internet i el canvi d’hàbits estan desplaçant al petit comerç a un segon plànol, són algunes de les advertències que fan des de la Petita i Mitjana Empresa d’Eivissa i Formentera, preocupats pel futur dels negocis més tradicionals de la ciutat d’Eivissa. El seu president, Alfonso Rojo, parla de “pèrdua d’identitat, de comerços que es desplacen a l’extraradi per poder sobreviure” i la mort paulatina de zones com els barris de la Marina que sols “tenen vida” uns mesos durant l’estiu.

La ciutat d’Eivissa té un dels passeigs més emblemàtics, Vara de Rey, si feim una passejada trobam negocis com l’armeria Balanzat i Can Murenu, una botigueta de regals quasi centenària. Són dos dels pocs negocis de sempre que queden a s’Alamera. Els temps canvien i el centre de Vila es gentrifica irremeiablement. El cinema, la llibreria, les cafeteries aptes per a totes les butxaques i els locals de fotografia deixen pas a les tendes d’articles de luxe, els restaurants cars i, ben aviat, a un hotel de cinc estrelles i una botiga del gegant Inditex.

Una transformació que s’explica si es demana preu per llogar un local comercial a la zona. Mariló González, de la coneguda botiga “Sombrerería Bonet” parla que s’han arribat a oferir lloguers mensuals de fins a 15 mil euros per un petit negoci. Una botiga que ven capells des del 1916, però l’aspecte fantasmagòric del carrer del Comte de Roselló no els ajuda a imaginar un futur pròsper. Ser propietari d’un local s’ha convertit en imprescindible per poder mantenir un negoci familiar. També a l’eixample de Vara de Rey ha arribat l’especulació amb els lloguers que funciona al passeig. Els més veterans parlen de pèrdua d’identitat. Tot i que alguns comerciants pensen que l’eliminació del trànsit al centre d’Eivissa els ha perjudicat, n’hi ha d’altres que creuen que la mesura serà positiva a mitjà termini.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

‘El Descanso del Guerrero’ celebra la tercera edició a Eivissa

Enguany 12 famílies han participat de l'experiència que trenca la rutina mèdica.

Presó sense fiança per als presumptes autors de l’incendi dels jutjats d’Eivissa i l’edifici del Viver

Se'ls acusa també de pertinença a banda criminal, homicidi imprudent i lesions greus

Una falsa amenaça de bomba en un avio Paris-Eivissa obliga aterrar al Prat

El comandant ha aplicat els protocols de seguretat previstos i s'ha acordat que l'avió aterrés a Barcelona

L’Hospital Can Misses compta amb dos vehicles elèctrics pels infants ingressats

Es tracta d'iniciatives per tal d'humanitzar l'atenció sanitària dels més petits