societat

Greenpeace adverteix que Palma ha d’eliminar els plàstics d’un sol ús

L'ONG plantjea propostes per a millorar la salut del planeta de cara a les eleccions del 26-M


L’organització ecologista Greenpeace ha assegurat que Palma ha avançat en la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn, encara que adverteix que “aquestes accions encara són insuficients al no haver-hi mesures efectives per a reduir la utilització de plàstics d’un sol ús”.

Després d’avaluar la sostenibilitat de 10 ciutats durant el darrer any, Greenpeace ha plantejat propostes per a millorar la salut del planeta de cara a les eleccions municipals del 26 de maig i “situar el medi ambient i les persones en el centre de la política”, ha assenyalat en un comunicat.

Una de les ciutats estudiades ha estat Palma -juntament amb Albacete, Barcelona, Madrid, Pamplona, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Soria, València i Saragossa- on Greenpeace planteja diverses mesures perquè Palma es converteixi en una ciutat ‘Neopolitan’, pionera a aconseguir un municipi més sostenible.

Greenpeace va plantejar a l’Ajuntament de Palma al començament de 2018 diverses qüestions concretes sobre la gestió dels seus residus i l’eliminació de plàstics d’un sol ús, que ara reitera dues setmanes abans de les eleccions. Destaca que Ciutat té la intenció d’eliminar els plàstics d’un sol ús en les instal·lacions municipals en 2019 “tot i que encara no ho ha posat en marxa”.

A més la capital balear està treballant per a la implantació d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR), que permetria estalviar 3,2 milions d’euros anuals de la despesa total de 41 milions que el Consistori destina a la gestió de residus i neteja diària.

Sobre el fet que el centre de la ciutat ja s’ha implantat un sistema porta a porta que permet separar els residus domèstics en fraccions per al seu reciclatge i reutilització, Greenpeace assegura que seria desitjable estendre’l a la resta de barris de la ciutat.

Amb totes les mesures proposades, Greenpeace considera els compromisos adquirits per la ciutat de Palma com a “ambiciosos i positius” i demana que la ciutat continuï en aquesta línia, sent líder en matèria d’eliminació de plàstics d’un sol ús. “El treball realitzat fins al moment no és suficient perquè en l’actualitat no han fet efectiva cap mesura per a reduir-los malgrat ser part d’una de les comunitats autònomes que tenen una Llei de residus de la més avançada de l’Estat”, assenyala l’entitat.

En comparació amb la resta de ciutats avaluades per Greenpeace en matèria de residus i plàstics d’un sol ús, Palma se situa a meitat de la taula, “amb molt d’espai de millora en la seva aposta per la sostenibilitat”.

Greenpeace proposa que els edificis, instal·lacions i esdeveniments municipals es declarin lliures de plàstics d’un sol ús amb alternatives reutilitzables com a coberts d’acer, palletes de bambú o acer, removedors d’acer, i tassons i plats de vidre, porcellana o altres materials reutilitzables.

Insisteix en la recollida porta a porta de residus, per a millorar una recollida selectiva que permeti la separació dels residus domèstics en domicilis, indústries i comerços en fraccions que permetin el seu reciclatge i reutilització.

Defensa el Sistema de Dipòsit, Devolució i Recuperació d’envasos perquè afavoreix l’augment de l’ús d’envasos reutilitzables i triplica la seva taxa de reciclatge, i reclama al futur Ajuntament que fomenti la venda a granel, la reutilització i la reparació “per a revertir l’actual consum insostenible de recursos naturals i generació de residus”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Un rellotge amb GPS controla els nins les 24 hores

Un nou aparell que no acaba de convèncer els experts perquè una de les sensacions que més pot percebre el nin és la por dels pares

Detingudes 5 persones a Santa Ponça per falsificar bitllets

Són turistes de nacionalitat irlandesa i introduïen els doblers falsos a través d'establiments de canvi de divises

El motor més retro es dóna cita un any més a Sant Marçal

Motos, cotxes i altres vehicles i maquinària han captivat els assistents

Medi Ambient presenta prescripcions al pla energètic de Red Eléctrica a les Balears per als propers 7 anys

Demanen soterrar les esteses dins els espais naturals i que els cables submarins no estiguin damunt la posidònia