menorca

Energia, residus i aigua: els reptes de la Reserva de Biosfera de Menorca 25 anys després

El Pla de Desenvolupament Sostenible de 1993 ja contemplava l'arribada del gas i una dessalinitzadora amb plaques solars


25 anys després de ser declarada Reserva de Biosfera, Menorca encara no ha pogut complir amb algunes de les directrius previstes en el Pla de Desenvolupament Sostenible elaborat pel Consell, l’Institut Menorquí d’Estudis i la UNESCO, fa un quart de segle. Si consultem aquell document, s’observa com l’arribada del gas es considera una necessitat per reduir l’impacte ambiental del consum elèctric. De fet, l’àmbit de l’energia és el que més dificultats troba per complir amb els objectius de la UNESCO. La implantació de les renovables ja es preveia essencial el 1993 i, de fet, es fa referència a un projecte de parc solar que permetria abastir una planta dessalinitzadora. Ni el gas natural ni la planta dessalinitzadora amb plaques solars son una realitat.

Sobre els recursos naturals, fa 25 anys ja s’alertava sobre la necessitat de cuidar els aqüífers i es reconeixia que s’estaven consumint recursos hídrics per damunt del que era raonable.

El Pla de Desenvolupament Sostenible explica també que cal tenir en compte el paisatge a l’hora de construir infraestructures públiques, una mesura extrapolable a la situació de la carretera general. Precisament, pel que fa a la xarxa viària adverteix que la seva millora ha de comptat amb un pla de restauració paisatgística.

No obstant això, són moltes les qüestions en què sí que s’ha avançat. La recuperació del Camí de Cavalls, l’impuls dels productes locals, la conscienciació sobre la importància de la Reserva i la preservació del litoral i del sector agrari en son alguns exemples. Pel que fa a la desestacionalització i el monocultiu del turisme de masses, són qüestions en les quals s’intenta incidir però encara hi ha feina a fer.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris

-->

més contingut relacionat

Comencen a Maó les obres de l’ascensor per connectar el port amb el centre

La instal·lació hauria d'estar enllestida a finals d'any

Andreu Manresa demana al PP menorquí que retiri l’acusació que IB3 fabrica notícies falses

El PP insisteix al Parlament a qüestionar la neutralitat de la televisió pública

Ciutadella aprova crear una comissió que debati si Sant Joan ha de ser Patrimoni Mundial de la UNESCO

El ple accepta per unaminitat les esmenes presentades a la moció d'UPCM

La tercera edició de la Fira Arrels se celebrarà el 6 i 7 d’abril

Enguany, el territori convidat serà Girona