X

El Be de Sant Joan, com a influència del banyam caragolat únic de les ovelles de Ciutadella

Els criadors de Ponent es decanten per reproduir exemplars amb aquest tipus de cornamenta

06/05/2019

El Be de Sant Joan, com a influència del banyam caragolat únic de les ovelles de Ciutadella

Les ovelles de raça autòctona menorquina tenen uns trets comuns que les distingeixen de la resta: tenen el pèl i la cua molt llarga, una bona monya i una carona molt expressiva. Les femelles són molt productives: a més de bones mares, solen tenir bessons, la qual cosa és positiva si rallam termes de productivitat.

I els mascles tenen diferents formes de banya: a la banda de Llevant, des del Mercadal fins a Maó, la tenen més aviat modesta; en canvi, els de Ciutadella llueixen una bon banyam caragolat. Això no és fruit de la selecció natural, sinó de la humana: la influència del Be de Sant Joan ha fet que els criadors es decantin per reproduir exemplars amb aquest tipus de cornamenta.

De fet, el programa de recuperació del be autòcton de Menorca i l’existència de l’associació de criadors, que organitzen el concurs morfològic, ha calat entre els pagesos. Aquest compromís ha permès millorar la raça i tenir animals amb les característiques autòctones cada vegada més pures.

Actualment hi ha 3.000 ovelles de raça autòctona a l’illa. Només són un 10% de la cabana total, però cada vegada desperten més interès. Fins i tot, diuen els pagesos, dels inversors estrangers que compren finques agrícoles a Menorca.

06/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris