X

Descobreixen el fòssil d’una balena de fa 5,7 milions d’anys a una pedrera a Santanyí

Està directament relacionada amb la denominada Crisi de Salinitat Messinià, ocorreguda a la Mediterrània a finals del Miocè

13/03/2019

Descobreixen el fòssil d’una balena de fa 5,7 milions d’anys a una pedrera a Santanyí

Un recent treball de col·laboració realitzat pels investigadors Michelangelo Bisconti, Enric Torres, Josep Juárez i Josep Sacarès, sota la coordinació de Guillem Mas, del Grup de Recerca de Ciències de la Terra del Departament de Biologia de la Universitat de les Illes Balears (UIB), ha donat a conèixer la troballa d’un crani de cetaci misticet fòssil d’uns 5,7 milions d’anys a Santanyí.

Segons ha informat la UIB en un comunicat, aquest fòssil de balena està situat a l’interior d’un bloc de pedra de Santanyí d’uns 750 quilos de pes, procedent d’una pedrera pròxima a la localitat de s’Horta, a Felanitx.

Els resultats preliminars han estat presentats en el recent 1st Palaeontological Virtual Congress així com en les VII Jornades de Medi Ambient de les Balears.

La pedra de Santanyí correspon a la unitat estratigràfica local Calcàries de Santanyí, també denominada Complex Carbonatico Terminal a nivell general de la Mediterrània. Aquesta unitat està directament relacionada amb la denominada Crisi de Salinitat Messinià, ocorreguda a la Mediterrània a finals del Miocè, ara fa entre 5,9 i 5,3 milions d’anys.

La importància de la troballa resideix principalment que es tracta de la primera i única cita, fins ara coneguda, d’una balena fòssil dins d’aquesta unitat estratigràfica i època geològica en tota la Mediterrània, ja que se suposa que com a conseqüència de les condicions extremes que hi van haver durant la Crisi de Salinitat del Messinià, els grans cetacis, donada la seva sensibilitat a la hipersalinitat, es van extingir temporalment de la Mediterrània, fins al restabliment de les condicions marines normals a l’inici del Pliocè.

Donades les dimensions i principals trets morfològics del fòssil, no hi ha cap dubte que es tracta del neurocrani d’un cetaci del subordre dels misticets, existint certs caràcters que el poden relacionar amb la família Balaenopteridae (rorquals).

L’extracció i/o preparació de l’exemplar possiblement pot permetre una determinació més específica. Per comparació amb altres exemplars fòssils i actuals de la família Balaenopteridae, les restes correspondrien a un exemplar d’aproximadament 8 metres de llarg i unes 7 o 8 tones de pes, semblant a l’espècie actual Balaenoptera acutorostrata o rorqual d’aleta blanca o de Minke.

III JELS – L’última balena del Messinià. Primera cita d’un gran cetaci en la unitat de Calcàries de Santanyí from Lausa on Vimeo.

13/03/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris