mallorca

Arrels mallorquines a San Pedro, una ciutat de l’Argentina

Just entrar-hi allà, la paraula ensaïmada et crida l'atenció

Arrels+mallorquines+a+San+Pedro%2C+una+ciutat+de+l%27Argentina

Que l’ensaïmada és un producte amb molta projecció, també internacional, és evident. Triomfa a pobles de l’Argentina, i allà els forns fins i tot la utilitzen com a reclam per captar clients. És el llegat dels mallorquins que hi hagueren d’emigrar, segles enrere, per construir-hi una nova vida. La gastronomia, la cultura, la llengua i les arrels mallorquines perviuen encara a 10.000 quilòmetres de distància.

Fa més de quaranta anys, Felanitx es va agermanar amb un poble de l’Argentina. Just entrar a San Pedro, la paraula ensaïmada et crida l’atenció. Arreu del nucli urbà, trobes cartells que les anuncien. Va ser el difunt Juan Puig qui va implantar aquesta tradició. Diferents pastisseries utilitzen el seu nom com a segell. Però el pastisser Rubén Darío va ser el seu deixeble.

I de les ensaïmades a les sobrassades. Aquest comerç familiar fa prop de 60 anys que elabora embotits mallorquins. Els primers mallorquins varen arribar devers el 1860 i es van dedicar al conreu d’arbres fruiters. Miquel Àngel Ginart encara manté viu el llegat de la seva família.

L’agent principal en la conservació de la cultura mallorquina a San Pedro és l’Agrupación Mallorca. Fan classes de ball de bot, de català, i fins i tot s’ajunten per fer panades. Les arrels mallorquines són quelcom tan profund que travessa oceans per unir pobles.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Pep Herrera 08/06/2019

    Bon article

  2. isabel fortunato 08/06/2019

    mis abuelos maternos eran nacidos en Ibiza, en mi familia prevalecía la cocina española, Recuerdo una oportunidad, que se hizo la sobrasada en casa de ellos. Inolvidables recuerdos y anécdotas que contaban mis abuelos. Felicitaciones por el trabajo que llevan en vuestra institución.

darrers sumaris