X

El CES constata la insostenibilitat del creixement econòmic illenc

Ha presentat una social i mediambientalment reivindicativa memòria de 2018

28/11/2019

El CES constata la insostenibilitat del creixement econòmic illenc

El Consell Econòmic i Social (CES) ha presentat la memòria de l’any 2018 que constata que tot i que la nostra comunitat continua generant riquesa – i que ho fa per damunt de la mitjana de l’Estat-, també té de cada vegada una ciutadania amb una renda més baixa. De fet, alguns estudis preveuen que les Balears tancaran enguany ja per davall de la renda per càpita de l’Estat. D’ençà l’any 2000 en què erem la tercera comunitat més rica segons aquest indicador no hem deixat de perdre posicions en el rànquing espanyol fins a situar-nos en el setè lloc.

Aquesta situació té a veure amb que de cada vegada hi ha més població entre la qual repartir aquesta riquesa, bàsicament per l’influxe migratori. No pot escapar però la consideració que també hi ha altres factors que hi estan relacionats, per exemple com es distribueix la riquesa i quins preus de consum – sobretot de l’habitatge- s’han de suportar. Ens torbam 21 anys de mitjana en adquirir una casa o un pis de primera mà; 12 anys si és usada.

“Si es genera més riquesa però consumim més recursos i emetem més gas contaminant, per ventura no estam fent un bon negoci”, ha dit en to irònic el president del CES i exconseller d’economia, Carles Manera, en relació a un altre apunt essencial de la memòria. Es refereix Manera a l’augment del consum d’energia no renovable, l’emissió de gas d’efecte hivernacle i els residus sòlids l’any 2018. Les causes? Per exemple que, en termes relatius, el número de vehicles en circulació a les nostres carreteres sigui equiparable si no superior al de les grans capitals espanyoles.

I quina cupa hi té en tot això el model econòmic de les Balears focalitzat en l’economia turística? Carles Manera avisa que, al contrari del que es pensa, tenim una economia de serveis significativament diversificada. “Hi ha coses que se’ns estan escapant i que s’han d’analitzar, i que explicarien l’alt dinamisme empresarial a la nostra comunitat i la capacitat innovadora”, ha exposat el doctor en economia.

28/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris