X

El Parlament rebutja la proposició pro 155 a Catalunya

20/11/2019

El Parlament rebutja la proposició pro 155 a Catalunya

Els partits del pacte de govern autonòmic més el Pi han tombat avui la proposició no de llei de Ciutadans que insta al Govern de l’Estat a fer el requeriment previ per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya. Això vol dir reclamar a l’executiu autonòmic català si pensa complir la llei. El Partit Popular i VOX hi han votat a favor.

Ha estat en la Comissió d’Assumptes Institucionals i la proposta també incloia el suport explícit a les forces de seguretat de l’Estat desplegades a Catalunya abans de la sentència del Procés. Per donar-li suport, socialistes i Unides Podem han presentat una esmena per a què es rebaixàs el to de la proposició quant a la referència a violació de drets dels ciutadans a Catalunya.

“Es continuen violant els drets de milions de ciutadans a Catalunya amb impunitat davant les institucions catalanes” – ha dit Patricia Guasp de Ciutadans. “Hi ha moltes institucions catalanes que han demostrat que no tenen cap tipus de fòbia a l’Estat de Dret”, ha replicat Mercedes Garrido del PSIB en atenció a la redacció de la proposició, a més de qualificar d’exageració la violació dels drets de milions de ciutadans catalans. També ha qüestionat el text proposat per C’s, Josep Melià del Pi: “entenc que hi ha uns desordres públics, que la violència és condemnable però no veig que hi hagi un atac permanent als drets i llibertats dels catalans”.

El Partit Popular ha condicionat el seu suport a la proposta pro 155 a Catalunya de Ciutadans a l’acceptació d’una esmena que ha acceptat el partit taronja. “No correspon a aquesta cambra determinar si concorren les circumstàncies per l’aplicació del 155 a Catalunya sinó que ha de ser el Senat qui ho determini”, ha exposat la diputada popular Maria Antònia Garcia.

Per part d’Unides Podem i quant al suport a les forces de seguretat, la diputada Esperança Sans ha reiterat el suport que tenen de la seva formació tot i que ha matisat que no sempre estan d’acord amb com actuen: “darrera de totes aquestes accions [policíaques] que s’han produït sempre hi ha persones assegudes en un despatx que no són conscients del que poden suposar les ordres que es donin”.

Finalment i arran del debat sobre si explicitar el suport balear a les forces de seguretat per la tasca a Catalunya incloia o no els Mossos, VOX, amb Sergio Rodríguez de portaveu ha deixat clara la seva postura: “els ens autonòmics són òrgans de l’Estat, el president de la Generalitat és el màxim representant de l’Estat a Catalunya i, per tant, els mossos d’esquadra són les forces de l’Estat a Catalunya”

20/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris