X

El calendari de l’endemà de les eleccions

S'hauran de constituir les Corts i superar una complicada investidura

11/11/2019

El calendari de l’endemà de les eleccions

Foto: EFE

Els 350 escons del Congrés ja estan adjudicats. Els partits amb representació parlamentària iniciaran a partir d’avui un viatge molt complicat, el de la investidura, amb una aturada obligatòria: la constitució del Congrés i del Senat el 3 de desembre.

Aquest diumenge marca el final del període electoral i, alhora, l’arrencada del període perquè el nou Parlament comenci a funcionar.

Les anomalies tan freqüents en els últims temps han continuat durant aquest mes, ja que la Diputació Permanent del Congrés té pendent una sessió per tramitar el projecte de llei redactat per la fallida de l’operador turístic Thomas Cook. Mai no havia passat alguna cosa semblant en època electoral o després dels comicis.

18 de novembre

És la data a partir de la qual els 350 diputats i els 208 senadors triats aquest diumenge començaran prendre possessió dels seus escons.

És una espècie de començament no oficial de la legislatura. Els electes acudeixen al Congrés i al Senat a lliurar les credencials de les juntes electorals provincials, i a més, a declarar els seus béns, donar la informació sobre les seves cotitzacions, fer-se les fotos dels seus perfils i rebre els mòbils i les tauletes electròniques.

Durant aquests dies, a més, els partits amb representació parlamentària començaran a parlar de les composicions a la Mesa del Congrés i a la del Senat.

L’òrgan de govern de la Cambra Baixa la integren nou diputats (la del Senat, set) i el seu esquema reprodueix el de l’hemicicle.

Si es pren com a referència la de l’anterior legislatura, la XIII, el PSOE, com a partit guanyador de les eleccions del 28 d’abril, va iniciar converses amb l’anomenat “soci preferent”, Unides Podemos, per a determinar el nombre de cadires de cadascun.

Els socialistes en van tenir tres (presidència, segona vicepresidència i segona secretaria) i els de la formació morada, dues (primera vicepresidència i primera secretaria), és a dir, la majoria.

L’organització de la Mesa del Congrés va ser llavors presagi de per on anirien les negociacions per a un nou Govern, però van acabar malament, i per això, la repetició electoral d’aquest diumenge.

3 de desembre

El reial decret de la convocatòria electoral fixa aquest dia com el de la constitució de les Corts de la XIV legislatura. Els partits hauran de tenir tancades les composicions.

El rei coneixerà aquest dia, acabada la sessió, que la legislatura 14 de la democràcia ha començat, però és probable que hagi d’esperar uns quants dies a saber la data d’obertura solemne, a la qual assisteix.

Hauria de quadrar-se en els quinze dies següents, tal com recull el reglament del Congrés, però la incertesa habitual del panorama polític sol abocar a la Mesa a postergar-la.

Les maquinàries del Congrés i del Senat començaran a carburar: constitució dels grups, assignacions d’escons, repartiment de despatxos dels diputats, etcètera.

Amb tot, és probable que les negociacions per a propiciar la investidura hagin començat.

12 de desembre

La data límit perquè els partits amb representació parlamentària es registrin com a grups propis, perquè disposen dels cinc dies hàbils següents al de la constitució de les Corts, és el 3 de desembre.

Com el 6 és festiu, el 7 i el 8 són cap de setmana i el 9 també és festiu, queda el 12 del mes següent com a data límit.

El procediment és important: d’una banda, perquè permet el cobrament de les subvencions que el Congrés i el Senat donen als grups creats; per una altra, perquè permet al president de la Cambra Baixa comunicar al rei quins partits estan en l’hemicicle perquè iniciï consultes sobre la investidura, sempre que un candidat hagi decidit fer el pas.

Els principals líders polítics s’han compromès durant la campanya a no bloquejar de nou la formació d’un nou Govern, i a més, a no demorar-se molt en això.

El rellotge del nou Govern comença a comptar des de la primera votació de la sessió d’investidura, en el cas que aquesta sigui fallida. El temps és dos mesos.

Però fins llavors no hi ha terminis fixats. Dependrà de la voluntat dels candidats que passi molt o poc temps.

11/11/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris