X

Promouen a Palma el primer edifici plurifamiliar de Balears construït amb fusta

Serà l'edifici més alt que s'ha aixecat fins ara a les Illes amb mòduls prefabricats

25/09/2019

Promouen a Palma el primer edifici plurifamiliar de Balears construït amb fusta

Recreació virtual de l'edifici

Una promotora immobiliària de Mallorca projecta a Palma, al carrer d’Aragó, el primer edifici plurifamiliar de fusta de les Illes Balears. La construcció tendrà planta baixa, dedicada a espai comercial, i fins a 5 altures on es distribuiran 19 habitatges. A partir del primer pis, l’estructura i els murs estaran fets únicament a partir de fusta, emprant panells de fusta contralaminada elaborats a partir d’arbres provinents de boscos sostenibles. Una tècnica constructiva que suposa un canvi de model i que és més respectuosa amb el medi ambient, segons ha explicat Francisco Cifuentes, fundador del despatx Aulet Arquitectes i responsable del projecte: “Fabricar un metre cúbic de formigó suposa emetre una tona de CO2. Un metre cúbic de fusta, en principi no emet CO2, i per contra ha segrestat durant la seva vida un metre cúbic. Per tant, la diferència entre construir amb fusta o fer-ho amb formigó equival a que estem reduint dues tones de CO2 per metre cúbic”.

La tècnica que faran servir en aquest projecte serà la mateixa que ja s’ha aplicat a altres projectes pioners arreu d’Espanya. Un exemple és una promoció d’habitatges socials que s’ha construït a Hondarribia, al Pais Basc.

Segons ha explicat l’arquitecte autor del projecte, la fusta és un material de construcció tant resistent o més que el formigó: “A Mallorca tots els forjats, exceptuant els que són de voltes, s’han construït amb fusta. Tenim forjats aquí a l’illa des de fa més de 500 anys que es conserven perfectament. Pel que fa al foc, la fusta resisteix més que l’acer”.

Els 19 habitatges projectats seran també més eficients energèticament. Calculen que l’estalvi en el consum elèctric pot arribar al 90% si es compara amb un habitatge convencional. Afegeixen que la tècnica de construcció també és més eficient i ràpida, permetent escurçar els terminis d’execució de l’obra a una quarta part del que es tardaria seguint el model convencional. A l’espera dels permisos d’obra, preveuen poder començar durant el primer trimestre de l’any que ve i calculen que podria estar enllestit a finals de 2020. Els pisos sortiran a la venda a partir de 240.000 euros.

 

25/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris