X

Immigrants residents: imprescindibles per mantenir les pensions

A Balears hi ha 2,6 treballadors per cada jubilat. Sense la població estrangera la ràtio baixaria als 2,1 afiliats per pensionista

20/09/2019

Immigrants residents: imprescindibles per mantenir les pensions

La població estrangera resident a les Balears és imprescindible per mantenir el sistema de pensions actual. Ho diuen les xifres. Segons les dades de la fundació Impulsa, a les Illes hi ha 2,6 afiliats per cada pensionista. Si no fos pels habitants estrangers que fan feina aquí, la ràtio se situaria en 2,1 treballadors per cada jubilat. Dit d’una altra manera. Si el manteniment de les pensions a Espanya ja és una preocupació, si no fos per la mà d’obra estrangera encara la situació seria molt més alarmant.

Segons les darreres dades de l’INE, que corresponen al gener de 2019, a la nostra comunitat hi ha quasi 204 mil habitants estrangers. Això suposa el 18% de la població total de les illes. Xifres positives per als economistes perquè diuen que donen equilibri al sistema de pensions. El director tècnic de la fundació Impulsa, Antoni Riera, explica que tenim un sistema de pensions de reemplaçament. Són els afiliats d’avui els que paguen les jubilacions d’avui. Conseqüentment és important que hi hagi un nombre d’afiliació superior al nombre de pensionistes. La bona notícia és que a les Illes tenim un bon equilibri en aquest sentit. En el cas d’Espanya, hi ha 1,93 afiliats per cada pensionista. Una ràtio molt inferior a la de Balears, que és de 2,6.

Per tant, existeix una dependència de la immigració causada principalment pel model econòmic actual. Una dependència que minvaria apostant per la qualitat més que per la quantitat, promovent la innovació i també la formació i l’eficiència. En el nostre cas, per pagar les pensions necessitam més gent fent feina. Riera recorda que si Balears prescindís de la immigració, gairebé un de cada quatre pensionistes no tendria cobertura.

Però també és important que la gent que fa feina tengui un salari més alt que les pensions que es paguen. D’aquí, la importància de millorar la qualitat dels llocs de feina i ser capaços d’atreure mà d’obra qualificada. L’economista i professor associat de la Universitat de les Illes Balears, Pau Monserrat, explica que la immigració és necessària als països on cada vegada hi ha més gent cobrant pensions que fent feina però no és suficient. És necessari també poder pagar bons sous.

Interessant també són els moviments migratoris. Segons les dades de l’INE, es veu com durant els anys més durs de la crisi econòmica d’Espanya la població estrangera resident va disminuir. S’observa, per exemple, com al 2010 s’arriba als 242 mil habitants estrangers i comença a baixar fins al 2017 per arribar a les 186 mil persones. A partir d’aquí, del 2017, els residents a les Balears d’altres nacionalitats es tornen a incrementar de nou. Un moviment demogràfic i migratori lògic tenint en compte la pèrdua de llocs de feina per la crisi.

Quan l’economia va bé, s’atreu flux migratori i aquestes arribades alimenten a la vegada l’economia perquè continuï creixent. Explica el director tècnic de la fundació Impulsa, Antoni Riera, que necessitam grans creixements d’ocupats per poder produir. Durant els períodes d’expansió es necessita més mà d’obra que la taxa de creixement. Un model, com comentam, dirigit més al volum i molt poc a l’eficiència. Per tant, per Riera és una prioritat destinar recursos a la formació per millorar el capital humà.

I si els salaris són més baixos del que haurien de ser no és perquè sobri mà d’obra. El problema és que el nostre model econòmic, les nostres empreses, no cerquen qualificació. L’única solució és canviar el model. L’economista Pau Monserrat insisteix en el fet que en moltes ocasions els migrants que arriben a Balear tenen una mentalitat emprenedora, creen empreses i generen ocupació. Per tant, si els que han partit tornen quan l’economia millora de nou, venen més formats i coneixent ja el nostre mercat laboral fruit de la seva experiència anterior a les Balears.

Monserrat conclou que les empreses de Balears haurien de créixer no només contractant més gent, sinó també pagant millor i a personal qualificat i oferir, en conseqüencia, un millor servei.

20/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris