X

Una investigació revela que a Mallorca hi hagué 26 camps de concentració entre el 1936 i el 1942

Al llibre 'Esclaus Oblidats', la historiadora Maria Eugènia Jaume assegura que prop de 15.000 presos foren utilitzats com a mà d'obra per fer construccions de tot tipus a Mallorca

06/09/2019

Una investigació revela que a Mallorca hi hagué 26 camps de concentració entre el 1936 i el 1942

Aquesta antiga escola rural de s’Espinagar, a Manacor, fou utilitzada des del 1938 com a camp de concentració. Entre aquestes parets, s’hi concentraren més de 100 presos que construïren part de la carretera de Felanitx a Porto Cristo.

El de s’Espinagar és un dels 26 camps qua la historiadora Maria Eugènia Jaume ha reportat al llibre ‘Esclaus Oblidats’, on assegura que, entre el 1936 i el 1942, als camps de Mallorca se concentraren fins a 15.000 presos que visqueren a barraques entre polls, puces i fam.

El camí dels Presos de Manacor és un dels exemples de les construccions. Jaume calcula que els presos de Mallorca varen fer 300 quilòmetres de carreteres, com la d’Alcúdia al port de Pollença, la del Far de Muleta o la de ses Salines a la Colònia de Sant Jordi. La finalitat era construir una línia viària al litoral per desplaçar les tropes en cas d’un desembarcament republicà.

La investigació de Jaume també apunta que, entre el 1936 i el 1942, els presoners varen construir l’aeròdrom de Can Simonet, a Campos, així com 160 nius de metralladores amb la finalitat de bastir una línia de defensa al litoral de Mallorca davant l’amenaça de la II Guerra Mundial.

El Llatzaret de Sóller o el camp d’Artà, situat al Parc Natural de la Península de Llevant, són avui testimonis d’aquell temps, però Jaume insisteix en la dificultat de recuperar les històries d’aquells presos. La historiadora reclama la intervenció pública per rehabilitar i conservar els espais, divulgar la història recent de Mallorca i recuperar la memòria.

06/09/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris