X

L’Ajuntament de Palma retirarà les parades il·legals a s’Hort del Rei

El Gremi d'Artesans denuncia que la Policia Local els deixa actuar "amb impunitat"

10/07/2019

L’Ajuntament de Palma retirarà les parades il·legals a s’Hort del Rei

S’Hort del Rei és el mercat artesà més visitat de Palma perquè és en plena ruta d’entrada dels turistes de creuer cap al centre. Els 21 venedors amb llicència municipal han de mostrar-la en un lloc visible. Però abans d’arribar al mercat, els turistes travessen un seguit de paradetes que no tenen llicència municipal. El Gremi d’Oficis Artesans de les Balears (PIMEM), n’ha comptabilitzat més de 90. Denuncia que és una competència il·legal i que la policia local no actua.

Per ocupar una parada a un dels tres mercats artesans del centre de Palma (S’Hort des Rei, Plaça Major i Passeig Sagrera) s’ha de ser artesà acreditat pel Consell de Mallorca, estar donat d’alta d’autònoms i pagar una taxa que arriba als 500 euros anuals per una parada de 3 metres linials. “En canvi, ells no paguen impostos ni compleixen cap norma d’ocupació de via pública ni d’horaris, i a més venen productes que no són artesans en la seva majoria”, es queixa Maria Oliver, presidenta del Gremi d’Oficis Artesans.

El nou regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo, ha anunciat que la Policia Local actuarà contra les paradetes il·legals al centre de Ciutat, i de manera imminent a S’Hort des Rei. “No podem permetre que persones que no paguen impostos i venen productes manufacturats facin la competència  deslleial als artesans”, diu Jarabo.

Els venedors sense llicència no volen parlar davant la càmera, però alguns defensen la seva feina com a artística. De fet alguns d’ells, com els caricaturistes i els que fan manualitats, es podrien acollir al futur carnet d’artista que prepara l’ajuntament, juntament amb els músics o ballarins. La normativa encara s’ha de desenvolupar, però en cap cas els artistes no es podran posar en les zones destinades als mercats artesans.

10/07/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris