X

Enguany se celebra el 50è aniversari dels aldarulls d’Stonewall

La comunitat LGTBI va sortir al carrer durant dies per reivindicar els seus drets

28/06/2019

Enguany se celebra el 50è aniversari dels aldarulls d’Stonewall

A la Nova York dels anys 60 estaven prohibides les relacions homosexuals i es vivia una persecució contra les persones gais, lesbianes, transsexuals i transgènere. Se’ls prohibia reunir-se obertament amb l’amenaça de ser assetjats o, fins i tot, arrestats. L’excepció eren els bars i, sobretot, el club Stonewall Inn ubicat al barri novaiorquès de Greenwich Village. La matinada del 28 de juny de 1969, la policia va fer una batuda al local i començaren a arrestar els assistents que hi havia.

“Aquella nit jo era un jove de 18 anys i mai m’hauria pensat que 50 anys després seria aquí parlant d’això. No sabíem que això faria història però pensàvem que alguna cosa estava canviant. En aquell moment, enmig de tot, record que vaig pensar: “això no anirà a més””, afirma Marc Segal que es trobava al bar.

En un moment en què les persones negres i les llatines es manifestaven i reivindicaven els seus drets arreu dels Estats Units, la comunitat LGTBI també va sortir al carrer durant dies. L’Stonewall es convertí en tot un símbol. “Stonewall no és només un bar. És un símbol i el nom s’ha convertit en un marca, és clar, però aquest nom és similar a la nostra llibertat. El lloc de naixement dels nostres drets” diu l’actual copropietària del bar, Stacy Lentz.

Un símbol que es va escampar per tot el món i només un any després el 28 de juny de 1970 es convertí en el Dia Internacional de l’Orgull Gai, avui, LGTBI en què els carrers d’innumerables ciutats de tot el món recorden els fets ocorreguts al club que suposaren l’inici de l’alliberament del col·lectiu. La Policia de Nova York ha demanat disculpes aquest mes de juny per les seves actuacions opressives i discriminatòries del passat contra la comunitat LGTBI.


L’associació Ben Amics ret homenatge als pioners de la lluita pels drets LGTBI

28/06/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris