X

May es reunirà amb el seu grup parlamentari entre pressions perquè dimiteixi

El Regne Unit celebra avui les seves eleccions europees. Els britànics trien els 73 eurodiputats que té el país al Parlament Europeu

23/05/2019

May es reunirà amb el seu grup parlamentari entre pressions perquè dimiteixi

La primera ministra britànica, Theresa May, surt de la seva residència oficial ahir dimecres de camí al Parlament per a assistir a la sessió de control. / EFE

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, es reunirà demà divendres amb el president del seu grup parlamentari, Graham Brady, per a determinar el seu futur polític, entre les creixents pressions perquè presenti la seva dimissió. De fet, avui dijous el diari The Times titulava en portada que demà la primera ministra presentarà la seva dimissió.

La reunió entre May i Brady, president de l’anomenat Comitè 1922, que agrupa els diputats ‘tories’, tindrà lloc un dia després de la celebració al Regne Unit, avui dijous, de les eleccions europees, en les quals els conservadors poden patir una dura garrotada.

Segons els mitjans britànics, la ‘premier’ pot finalment donar demà la data de la seva renúncia, si bé són cada vegada més els diputats conservadors que demanen que la dimissió sigui immediata.

Anit passada, la líder del grup conservador a la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, a càrrec de l’agenda parlamentària del Govern, va presentar la seva renúncia en descontentament amb la forma en què la primera ministra ha gestionat el Brexit. En concret, Leadsom va manifestar que no podia donar suport a les noves propostes de May per a aprovar el seu acord del Brexit, atès que inclou la possibilitat que els diputats votin sobre si es convoca un segon referèndum que doni suport o rebutgi el pacte.

Les propostes de la cap de Govern, que inclou també una unió duanera temporal, ha agreujat les tensions internes en el Partit Conservador, en particular entre l’ala més euroescèptica, totalment oposada a la celebració d’un altre plebiscit.

En aquest context, la marxa de Leadsom ha afegit més pressió sobre May perquè finalment presenti la renúncia, en un moment de gran crisi al Regne Unit per la incertesa sobre els termes de la retirada del país del bloc europeu. A més, els mitjans afirmen que May es va negar reunir-se ahir amb alguns ministres, entre ells el d’Interior, Sajid Javid, qui volia fer-li saber la seva oposició a un segon referèndum.

El Regne Unit té fixada la retirada de la UE per al pròxim 31 d’octubre després de sol·licitar un retard del dia inicialment establert del 29 de març de 2019. Dimecres, diversos diputats van declarar als mitjans que May hauria de dimitir el més aviat possible i fins i tot molts van estar ahir absents de la sessió setmanal de preguntes a la primera ministra.

May ha avançat que avui prendrà part en la campanya del seu partit per a les eleccions europees. Els britànics estan cridats a votar enmig d’un ambient de visible apatia davant la incertesa del Brexit, després que el Parlament rebutgés tres vegades el pacte negociat per May

Els britànics trien avui els 73 eurodiputats que té el Regne Unit en el Parlament Europeu, format per 751 seients, que deuran s’ocupats el pròxim 2 de juliol.

 

Eleccions europees als Països Baixos

Els Països Baixos també han anticipat a avui les eleccions al Parlament Europeu. Segons les enquestes, l’ultradretà Thierry Bodé de Fòrum per a la Democràcia, i màxim defensor del ‘Nèxit’, la sortida de la UE, podria superar en vots el Partit Liberal del primer ministre Mark Rutte. Ja va passar fa dos mesos als comicis regionals.

En la mateixa línia es pronuncia Wilder, líder de l’altre partit d’ultradreta, el Partit de la Llibertat. Els antieuropeistes lideren els sondejos però, segons una enquesta de darrera hora, el 72% dels holandesos volen seguir a dins la UE.

23/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris