X

Mercè Serra, mare per gestació subrogada a Ucraïna: “Estam amoïnats, aquesta situació ens fa una por terrible”

El futur de desenes de parelles espanyoles i els seus fills per gestació subrogada a Kíev s'aguanta per un fil per qüestions burocràtiques

22/05/2019

Mercè Serra, mare per gestació subrogada a Ucraïna: “Estam amoïnats, aquesta situació ens fa una por terrible”

Pares per gestació subrogada a Ucraïna denuncien problemes per dur els seus fills a Espanya.

Mercè Serra i la seva parella són dos joves mallorquins que fa cinc setmanes que són pares d’una nina. Una nina nascuda a Ucraïna del ventre d’una altra dona. Són una de tantes parelles que per diversos motius recorren a aquest mètode, el de la gestació subrogada per tenir un fill. Una pràctica no permesa per la llei espanyola. Un fet que ara, en el seu cas, i en el d’una setantena de parelles més, s’ha convertit en un mal de cap.

“Se’ns acaben els visats de turistes i necessitam estar en situació legal per poder accedir que els nostres fills tinguin una ciutadania i un passaport ucraïnès amb què venir a casa a iniciar el judici per filiació”, explica Serra en una entrevista a IB3 Ràdio durant una visita exprés a Mallorca.

El visat de turista a Ucraïna té una vigència de tres mesos que Mercè complirà d’aquí a dues setmanes. És una carrera contra rellotge en què el Ministeri d’Afers Exteriors respon que ha fet diverses gestions “tant a Madrid com a Kiev” per “facilitar” els tràmits dels espanyols que volen prorrogar el seu permís d’estada a Ucraïna. “En tot cas, en ser Ucraïna un estat sobirà, els diferents tràmits administratius al país, es regeixen pels requisits i terminis que marca la legislació ucraïnesa, no podent en cap cas les autoritats espanyoles exigir ni condicionar un determinat resultat”, afegeix en un correu electrònic explicatiu de la situació la Oficina d’Informació Diplomàtica. Incideix, a més, en la importància d’informar-se de “manera adequada” dels tràmits a realitzar i que, aquests, es facin amb temps “suficients”. Una condició, aquesta darrera, que Mercè veu inútil pel temps que es torba l’administració ucraïnesa en resoldre les sol·licituds i la durada i condicions del permís d’estada al país. “És com un peix que es mossega la coa”, diu.

La mallorquina implicada en aquest procés d’acompliment in extremis dels permisos per poder tornar d’Ucraïna a Espanya amb la seva filla gestada per subrogació, es considera indefensa enmig de dues administracions. “Quan parles amb les autoritats ucraïneses, et diuen que Espanya no ha parlat amb ells, que abans de prendre aquesta decisió [atorgar la responsabilitat sobre la sortida dels nins d’Ucraïna al seu govern a través de la concessió de la ciutadania] no els ha demanat permís ni els ha dit res. Estan perplexos i nosaltres ens trobam enmig d’un que diu que ho ha fet i l’altre que diu que no ho ha rebut”, denuncia públicament Mercè Serra. Fa referència a l’assumpte que hi ha al darrere de tota aquesta situació; que des de final de febrer i, d’acord amb una instrucció del Ministeri de Justícia, ja no és suficient inscriure al registre civil del consolat el fill sobre el que es reclama la paternitat, sinó que el reconeixement de la filiació depèn de la decisió d’un jutge mitjançant sentència judicial. Una complicació del procés en consonància amb la reticència de l’ambaixada espanyola a Kíev a fer-ho com era tradicional.

No debades, des del 2016, la delegació espanyola a Ucraïna desaconsella la gestació subrogada al país, on la Fiscalia va obrir diligències contra una de les principals empreses d’aquest camp, Biotex.com, per presumpte tràfic de persones. La investigació derivava d’una denúncia d’un cas de gestació subrogada en què l’ADN del nin no coincidia amb el del pare que en reclamava la paternitat. Biotex.com és l’empresa contractada per Mercè per poder tenir la seva filla. Ella defensa la correcció en el procediment i apunta que els problemes d’aquesta companyia amb l’administració ucraïnesa realment es derivarien de l’evasió d’impostos.

“Hi ha una parella càntabra que ara mateix ja està en situació il·legal i que ha demanat ajut tant a l’ambaixada espanyola a Ucraïna com al departament de migració ucraïnès. Aquesta setmana, en teoria, hi haurà una resolució que ens donarà una pista de cap a on aniran les coses”, explica Mercè Serra tornant a l’actualitat que els preocupa. I què passarà si s’exhaureix el visat abans que disposin del passaport de la filla per tornar a Espanya i són expulsats del país? “La nina no pot anar amb la gestant perquè per Ucraïna no és filla seva, i això vol dir que aniria directament a un orfenat. I quan un nin entra dins un procés d’aquest tipus a Ucraïna, és gairebé impossible treure’l d’allà. Estam vertaderament espantats perquè s’acosta aquesta situació i ens fa una por terrible”, conclou Mercè.

22/05/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris