X

El PP només guanya a 20 municipis, quan tradicionalment guanyava a la immensa majoria

"Els socialistes ens deixarem la pell per revalidar la victòria a les autonòmiques", ha dit Francina Armengol després de conèixer els resultats

28/04/2019

El PP només guanya a 20 municipis, quan tradicionalment guanyava a la immensa majoria

Vista del carrer buit de la seu del PP a Madrid. /EFE

ºEl PSOE ha guanyat les eleccions generals a les Illes Balears i per primera vegada ha superat en escons, amb tres, el PP, que n’ha obtingut un. El partit ha quedat relegat a la quarta posició en vots, ja que també ha estat superat per Unides Podem, amb dos diputats, i Ciutadans, amb un diputat.

En concret, el PP només guanya a 20 municipis de les Illes Balears, quan tradicionalment guanyava a la immensa majoria. Cap d’ells són municipis grans, a excepció de Santanyí. En concret són Ariany, Campos, Búger, Escorca, Costitx, Estellencs, Fornalutx, Mancor de la Vall, Montuïri, Muro, Petra, Porreres, Sa Pobla, Sant Joan, Sant Joan de Labritja, Santanyí, Sineu, Valldemossa, Vilafranca de Bonany. A les tres capitals insulars, és quarta força política, i a Formentera, la tercera.

“Assumim que són uns mals resultats per al PP; a pobles on majoritàriament teniem majoria absoluta, s’ha seguit la tendència estatal”, ha dit al respecte Margalida Prohens, la cap de llista del PP al Congrés per les Balears.


Consulta aquí els resultats elecorals per illes i per municipis

Per tot això, a les 23 hores de la nit electoral, la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha celebrat “una victòria històrica”. “Els socialistes ens deixarem la pell per revalidar la victòria a les autonòmiques”, ha dit.

De fet, de les tretze eleccions generals de la democràcia (des de 1979), a més d’avui, el PSIB-PSOE ha guanyat en tres ocasions a les Balears, el 1982, 1986 i 2008, però les tres vegades va quedar empatat a escons amb el PP: les dues primeres vegades amb tres escons cadascun, i en 2008 amb quatre diputats per a cada partit.

A les eleccions del 2016, el PSOE va ser la tercera força a les Balears, amb el 20,09% dels vots (93.363) i va obtenir dos diputats; per darrere del PP, amb el 35,08% (163.045) i tres diputats; i de Podemos-EUI que va obtenir el 25,41% (118.082) i dos diputats. Ciutadans va ser quart, amb el 14,57% dels vots (67.700) i un diputat.

A Madrid, el partit socialista ha muntat un escenari al carrer Ferraz per celebrar la seva victòria electoral després d’onze anys, en un ambient que recorda al de 2004, quan va guanyar per primera vegada José Luis Rodríguez Zapatero. Uns 600 militants s’han congregat a les portes de la seu socialista amb banderes vermelles del PSOE, la qual cosa ha obligat a tallar el trànsit al carrer.


 L’abstenció ha estat del 24,2%, la més baixa des de 1996

28/04/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris