X

El Govern multa amb 444.000 euros tres camps de golf de Mallorca per ús il·legal d’aigua

L'empresa Golf Son Gual SL s'emporta la sanció més greu: haurà de pagar 415.800 euros

19/04/2019

El Govern multa amb 444.000 euros tres camps de golf de Mallorca per ús il·legal d’aigua

Un agent de Medi Ambient prenent mostres a un golf./ CAIB

El Govern ha multat enguany amb un total de 444.179 euros les empreses gestores de tres camps de golf de Mallorca per extraccions il·legals d’aigua subterrània per a regar les instal·lacions. Les infraccions més greus les ha comès l’empresa Golf Son Gual SL (ubicada a la carretera de Palma a Manacor), que haurà de pagar 415.800 euros, segons ha informat avui divendres en una nota de premsa la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca.

Aquesta empresa va dur a terme sense autorització dues perforacions il·legals i va instal·lar mecanismes d’extracció d’aigua del subsòl incomplint mesures cautelars per fets similars que se li havien imposat el 2016.

Aquestes extraccions il·legals es van dur a terme de la massa d’aigua de Xorrigo, enquadrada en la categoria d’aqüífer amb “deteriorament estructural” del Pla Hidrològic de les Balears, en la qual només és d’ús domèstic per a necessitats bàsiques.

La sanció, que s’agreuja perquè Golf Son Gual disposava de subministrament hídric d’Emaya i de la comunitat de regants, és de caràcter greu i la multa ascendeix a 375.000 euros. Aquesta mateixa empresa ha estat sancionada amb altres 40.800 euros per incomplir una concessió de reordenació de captacions de l’any 2009 en extreure aigua de quatre perforacions per a les quals només tenia autorització com a sondejos. Els expedients contra aquesta societat estableixen a més que té l’obligació de restituir el domini públic hidràulic segellant i cimentant els pous.

També ha estat sancionada l’empresa Pollensa Golf SA per extreure aigua subterrània i fer-la servir per regar l’herba de les seves instal·lacions, la qual cosa li ha suposat una multa de 25.859 euros.

La tercera societat expedientada ha estat Golf Maioris SA, situada a Llucmajor, que va reconèixer que havia extret aigua sense autorització administrativa i va pagar voluntàriament 2.520 euros de sanció.

19/04/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris