X

S’investiguen les causes de l’accident de trens a Castellgalí on va morir una maquinista

Un centenar de persones van resultar ferides entre greus i lleus

09/02/2019

S’investiguen les causes de l’accident de trens a Castellgalí on va morir una maquinista

Personal de seguretat privada de Renfe a primera hora d'avui dissabte dematí en el lloc on es va produir l'accident. / EFE/Susanna Sáez

Una persona ha mort, sis han resultat ferides de gravetat, quinze de caràcter menys greu i 37 lleus en l’accident ferroviari ocorregut passades les 18.00 hores d’ahir divendres en col·lisionar frontalment dos trens a prop de l’antic baixador de Castellgalí, entre els municipis barcelonins de Sant Vicenç de Castellet i Manresa, segons el balanç final de Protecció Civil de la Generalitat.

A més, 47 persones han estat ateses en la zona habilitada pels equips d’emergència en els voltants del lloc de l’accident però han pogut marxar pel seu propi peu, segons les fonts.

La resta de viatgers han resultat il·lesos i ja han estat evacuats, en un tren i diversos autocars, majoritàriament a Manresa, a l’estació on s’ha instal·lat el primer centre d’atenció als familiars, al qual s’ha sumat després un altre a l’estació de Sants, a Barcelona.

La víctima mortal és la maquinista d’un dels combois, una dona de 26 anys d’edat, segons han confirmat els serveis d’emergència.

El Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (SEMAF) ha manifestat el seu dolor per la mort de la seva companya en una nota remesa a l’agència Efe en la qual “transmet tota la seva solidaritat i suport a la família, davant tan sensible pèrdua” i afegeix que fins que no es determinin les causes de l’accident no farà cap valoració.

Renfe ha començat la investigació per a determinar les causes de l’accident, que ha ocorregut en un tram amb doble via en topar frontalment dos trens, un de la línia de mitja distància R-12 (que prestava servei entre l’Hospitalet de Llobregat i Lleida) i un altre de la R-4 de Rodalies (que circulava entre Terrassa – Manresa).

Molts dels ferits menys greus o lleus han estat evacuats en un altre tren que s’ha acostat a la zona del sinistre i han estat traslladats a l’estació de Manresa, mentre que tres autocars han evacuat als passatgers il·lesos també a Manresa i a Terrassa.

Els equips d’emergència, en un primer moment, han instal·lat a l’Ajuntament de Castellgalí un centre d’atenció als familiars i a les víctimes de l’accident, encara que posteriorment l’han traslladat a l’estació de Renfe de Manresa.

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, s’han dirigit al lloc de l’accident per a seguir en primera línia el treball dels equips d’emergència.

Un passatger ha estat el que ha avisat del sinistre a les 18.20 hores de l’horabaixa, per la qual cosa Protecció Civil va activar en fase d’alerta el pla d’emergències ferroviàries Ferrocat.

El passat 20 de novembre, un despreniment de terres va causar el descarrilament d’un tren en la línia R-4 entre Terrassa i Manresa, a l’altura de Vacarisses, en el qual una persona va resultar morta i 41 ferides.

09/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris