X

Els ornitòlegs ‘perden de vista’ la meitat dels esplugabous de Menorca

Des de la SOM creuen que podrien haver-se traslladat a un altre dormidor de l'illa que no han comptabilitzat

13/01/2019

Els ornitòlegs ‘perden de vista’ la meitat dels esplugabous de Menorca

A Menorca, el mes de gener és temps de renovar les dades del cens d’aus que elabora la Societat Ornitològica de Menorca. Avui, una trentena de persones, entre les quals també hi havia nins, feien el recompte de les aus aquàtiques: un inventari que ja fa 45 anys que es realitza.

En el cens d’enguany, posen especial atenció a l’evolució de l’esplugabou, un au blanca amb el bec groc i llarg que sol acompanyar les vaques quan pasturen. L’any passat aquesta població es va reduir a menys de la meitat, i encara en no saben la causa. Tot i així, sospiten que podrien haver-se traslladat a un altre dormidor de l’illa que no han comptabilitzat perquè, en anys anteriors, la població s’aquest ocell s’havia incrementat fins els 550 exemplars. L’any passat en van comptar 200.

La resta de la població es manté estable, amb petites variacions en les aus migratòries, que modifiquen la seva estada en funció de les variacions climàtiques. Aquest cap de setmana, mig centenar de persones interessades en aquests animals s’han reunit per completar els censos de les aus que habiten zones humides, i els diferents dormidors d’ocells com els corbs marins, ardeids o agrons.

Aquestes dades són molt útils a llarg termini per fer un seguiment de la població d’aus a Menorca i per completar l’estratègia de conservació de biodiversitat de la Reserva de Biosfera, engegada fa dos anys.

13/01/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris