X

Una antiga síquia afecta la nova urbanització de la Colònia de Sant Jordi

La canal inclosa en el Catàleg de Patrimoni transcorre per almanco set parcel·les de ses Figueretes

09/12/2018

Una antiga síquia afecta la nova urbanització de la Colònia de Sant Jordi

A la Colònia de Sant Jordi la síquia que connectava els compartiments de la salinera amb un antic estany, ara desaparegut i urbanitzat, té una fitxa pròpia en el catàleg de béns etnològics de ses Salines. Es conserven 275 metres de llargària de la canal i metre i mig d’ample. A l’interior s’hi veu encara una divisió de la síquia en dos compartiments, deixant pal·les la seva funcionalitat industrial. Segons l’equip redactor del catàleg saliner hi manquen, degut al pas del temps, elements estructurals però és possible fer-ne una hipotètica reconstrucció.

Considerat un monument aïllat, es troba dins la futura urbanització de ses Figueretes on es volen construir 300 adossats. Fins ara, l’ajuntament no l’ha tenguda en compte tot i que afecta almanco set parcel·les, segons ha informat en el GOB el departament de Patrimoni del Consell de Mallorca.

La reparcel·lació, per tant, està afectada per la suspensió de llicències de l’aprovació inicial del catàleg i la part de la síquia no es pot transformar en solars.

 

Esbucar és irreversible

On ja no hi són a temps és a Montuïri. Les cases de possessió de la finca rústica des Rafal Franc ara ens les hem d’imaginar o mirar-ne fotografies. La setmana passada la propietat va iniciar-ne la demolició. L’Ajuntament li va atorgar la llicència perquè l’immoble no figura en el Catàleg de Patrimoni. El batle ecosobiranista lamenta l’error i no poder tornar enrere.

Altres casos flagrants són el pont del tren de Palma, que després d’enderrocar-se la nit del 5 de novembre de 2005 es haver de restituir, o el 2016 la destrucció de la casa de Gènova on va residir temporalment el compositor Manuel de Falla. A Sant Josep de sa Talaia, el consistori va posar en perill la casa Van der Driesche per no haver aprovat el seu catàleg, redactat des de fa anys.


Només el 35% dels ajuntaments de Balears tenen el catàleg de patrimoni aprovat definitivament

09/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris