X

Arranca a Buenos Aires la cimera del G20

La capital argentina es blinda per rebre mandataris de potències mundials com els Estats Units, Rússia o la Xina

30/11/2018

Arranca a Buenos Aires la cimera del G20

El poder del món se concentra avui a Buenos Aires. Fins diumenge se celebra a la capital argentina la reunió del G-20.  No s’espera però, que d’aquesta trobada surti un document amb grans acords. La Cimera està marcada per la “guerra comercial” entre “els Estats Units i la Xina” i el conflicte entre Russia i Ucraïna.

Buenos Aires es converteix en la capital del món durant dos dies. És la primera cimera del G20 que se celebra a l’Amèrica Llatina i on es tractaran tres qüestions clau: plantejar un futur alimentari sostenible, el desenvolupament de les infraestructures i el futur laboral enfocat en les noves tecnologies.

La capital argentina sembla una ciutat fantasma. Fins diumenge hi haurà parts completament tancades per garantir la seguretat dels líders del G20. I on no hi ha restriccions, les protestes omplen els carrers.

No s’esperen grans acords. Serà una cimera marcada per les reunions bilaterals. Una de les més esperades és la de Donald Trump amb el president xinès Xi Jingping. Serà la primera trobada entre els líders de les principals economies mundials des que es van imposar aranzels l’un a l’altre. I no sembla que els Estats Units tengui intencions de fer-hi canvis. “Ara tenim milions i milions de dòlars entrant als Estats Units en forma de taxes i aranzels. Crec que la Xina vol arribar a un acord. Però sincerament m’agrada l’acord que tenim ara”, ha dit el mandatari nord-americà abans de partir cap a Buenos Aires.

També s’analitzaran amb lupa els encontres del príncep hereu saudita després que la CIA afirmàs que va ordenar matar el periodista Jamal Kashoggi. Canadà, els Estats Units i Mèxic han signat un nou tractat comercial. I la trobada entre el president nord-americà i Vladimir Putin ha estat cancel·lada. Assegura Trump que per la crisi d’Ucraïna.

Amb la presència de Pedro Sánchez, perquè Espanya és país convidat, i Theresa May com la primera mandatària britànica que trepitja sòl argentí des de la Guerra de les Malvines, qui no ha arribat a l’obertura és la cancellera alemanya, Angela Merkel. El seu avió ha hagut de girar cua i tornar a Alemanya per problemes tècnics.

30/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris