X

Més de la meitat dels balears reclamen més autonomia de l’Estat

Un de cada cinc illencs aposta per un Estat Federal o per afavorir l'autodeterminació, mentre que només un terç es mostra conforme amb el model actual

08/11/2018

Més de la meitat dels balears reclamen més autonomia de l’Estat

Més de la meitat de la població de les Illes reclama més competències per a les Balears o per als respectius consells insulars, i una de cada cinc persones veu bé fer d’Espanya un Estat federal que permeti la independència de territoris com Catalunya. Són les conclusions del darrer estudi de la Fundació Gadeso, que també constata que es redueix la identitat balear.

Amb quin territori us sentiu més identificats? Amb Balears, amb els Països Catalans o amb la pròpia illa? Aquesta darrera opció guanya cada vegada més força al carrer. Sobretot a Menorca i Formentera, on quatre de cada cinc s’identifiquen amb la seva illa i només el 20 per cent amb Balears. Així i tot, el sentiment balear és superior encara a la identificació dels illencs amb Espanya. Per cada tres residents que se senten més balears que espanyols, només un s’hi sent a la inversa.

La menor identificació amb Espanya i la Comunitat Autònoma fa que, excepció feta de Mallorca, les altres illes se sentin més pròpies institucions com els consells insulars.

La conformitat amb l’actual model autonòmic també és cada vegada menor. De fet, la meitat de la població balear, i dos de cada tres menorquins, demanen més competències i la transformació d’Espanya en un estat federal. I la minoria que donaria suport a la independència de Catalunya va creixent.

08/11/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris