X

1.000 dones assassinades per la violència masclista

19/06/2019

1.000 dones assassinades per la violència masclista

L’assassinat d’Ana Lucía a mans de la seva parella ocorregut divendres passat a Còrdova ha elevat a 1.000 el nombre de dones víctimes mortals de violència masclista comptabilitzades des de 2003, any en què van començar a elaborar-se les estadístiques oficials.

Des de Yaneth fins a Ana Lucía, o des de Carmen i fins a Sacramento a les Balears, darrere dels mil noms de les dones assassinades hi ha històries i circumstàncies diferents però amb el denominador comú de la brutalitat de la violència de gènere.

1.000 dones que tenen rostre, nom, fills, família, amics… Unes vides a les quals un assassí va posar fi pel simple fet de ser dones, per no doblegar-se, per no sotmetre’s, per voler ser lliures.

Una tràgica llista que va començar a registrar ara fa setze anys a Yaneth, de 28 anys, llançada pel seu al·lot des d’un segon pis en la localitat malaguenya de Fuengirola el 7 de gener de 2003, i acaba amb el d’Ana Lucía. En realitat la llista no acaba, només contínua.

Perquè Yaneth i Ana Lucía només posen nom als números 1 i 1.000 d’una llista que és molt més extensa, que componen milers de dones que no consten, que no existeixen, perquè els seus assassinats es van cometre en una època en la qual la violència sobre elles estava normalitzada, en la qual vivien supeditades als seus al·lots o marits, en la qual no tenien els mateixos drets i en la qual eren considerades una mica inferior i de la seva propietat.

Una d’aquestes dones “que no consta” és Ana Orantes. Assassinada en 1997 pel seu marit després de 40 anys de pallisses i violacions. Un dia no va poder més i es va atrevir a contar la seva història davant les càmeres de la televisió autonòmica andalusa Canal Sur. Tretze dies després d’aquest acte de valentia que va suposar un abans i un després en la concepció que la societat espanyola tenia de la violència masclista, el seu marit li va donar una pallissa, la va lligar a una cadira i la va cremar viva davant d’un dels seus vuit fills.

Ana Orantes va ser la veu de les milers de dones que no s’atrevien a alçar-ne la seva per a denunciar els maltractaments. El seu testimoni va tenir un impacte decisiu, va regirar consciències i va posar nom a la violència de gènere.

Més contingut relacionat: 
 1.338 víctimes de violència masclista a les Balears, un 8,5% més que el 2018 
 Els fills víctimes de violència masclista podran aviat accedir a ajuts econòmics 
 Manquen mitjans per donar una resposta efectiva a la violència masclista

19/06/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris